Stadsgezicht in olieverf met Catherine Gathier

Olieverf technieken een stadgezicht in de winter

winter vianen olieverf artikel catherine gathier

 
 

Winter in Vianen, schilderen in olieverf.

Ik houd van het oude stadje aan de Lek, waar ik woon. Het is een stadje met een rijke historie en een oud centrum waar je de geschiedenis vanaf kunt lezen. De huizen aan onze Voorstraat zijn divers en er is regelmatig wat te doen.

Winter in ons stadje. Ik krijg er inspiratie van. Ik houd van het Hollands Palet aan kleuren en als het vriest en er wordt geschaatst, ben ik als eerste op het ijs!

Nu is dat nog niet het geval, maar het weer vraagt me wel om een mooi winterschilderij.

Goede foto`s dienen mij als referentie, om "en plein air" te gaan schilderen vind ik het te koud. Ik ga het schilderij opzetten in olieverf.

 

Stap 1.

Een dergelijk stadsgezicht vraagt om een goede schets waarbij verhoudingen en perspectieven kloppen. Ik teken de schets op papier en zet hem pas met een houstkooltje over op het doek, als alle lijnen naar mijn zin zijn. Het teveel aan houtskool gum ik weg en ik zet de schets vast met een lijntje met terpentijn verdunde verf. Hierna zet ik de lucht op in een dunne laag olieverf.

Stap 2.

In de eerste laag is het belangrijk om alle kleuren en contrasten ongeveer op de juiste plek te zetten. Ik werk met een varkensharen penseel waarmee ik de verf lekker dun kan uitkwasten. Als het echt nodig is, verdun ik de verf met een klein beetje terpentijn. Ik let erop de kleuren in mijn schilderij op elkaar af te stemmen en een goede verdeling te maken van donkere, lichte en middentonen. Ik laat het schilderij drogen.

In de tweede laag gebruik ik meer verf. De lucht schilder ik met een varkensharen penseel. Ik varieer de richting van mijn penseelstreek en strijk de kleuren lichtjes door elkaar. Voor het warme gele stukje in de lucht, pak ik een schoon penseel om te voorkomen dat het met het blauw uit de lucht tot groen mengt.

Stap 3.

De kerktoren en huizen schilder ik met een platte marterharen penseel. De rechte bovenkant van mijn penseel gebruik ik om rechte lijnen mee te maken. Ik strijk de verf deels met verticale, deels (bij de lijnen van de huizen bijvoorbeeld) met horizontale streken op mijn doek. Ook nu meng ik de kleuren niet door en door, waardoor het beeld van de oude stad tot leven komt.

Stap 4.

Her en der komt wat lichte stuifsneeuw op de huizen en straat te liggen. Het wit van de sneeuw komt het beste tot zijn recht op donkerdere delen van mijn schilderij. Hier heb ik bij het zetten van de contrasten al rekening mee gehouden. Ook de boom komt nu op zijn plek te staan en ik werk de mensen uit.

Stap 5.

De wintersfeer zit er goed in. De fietser haast zich naar de warme chocomelk en ook de vader en het kind links in het schilderij, kruipen lekker bij de warme kachel! De winter is óók een fijn seizoen! 

(Tekst en beeld: Catherine Gathier©)

Kader: Catherine Gathier verzorgt schilderlessen en schilderworkshops in Vianen en organiseert schildervakanties in Zeeland, Limburg en Frankrijk. Meer informatie over de schilderlessen vindt u op www.schildercursus-schildervakantie.nl

Elk jaar gaat Catherine weer op pad in Nederland met haar camper Julia, om de mooiste plekjes vast te leggen met potlood en penseel. Meelezen met haar reizen en kijken hoe de schilderijen tot stand komen? Kijk dan eens op haar blog  "Zwerftochten met het penseel".

 

Ook organiseert zij gezellige en professionele schildervakanties in binnen- en buitenland. Tijdens één van deze reizen kregen we bezoek van Harrie Actie, die dit super leuke filmpje maakte!


WERK IN OPDRACHT.

Heeft u specifieke wensen en wilt u iets in opdracht laten schilderen? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en/of wilt u eens op het atelier komen kijken? U bent op afspraak altijd welkom. Mail: info@catherinegathier.nl Tel: 06-13236944

 

 

Voor het komende jaar is Catherine weer op zoek naar een bestemming voor het kunstproject Colors of life . Afgelopen jaren ging zij hiervoor naar Ghana en Colombia, o.a. om samen met de kinderen van Weeshuis Nyamekye een aantal mooie muurschilderingen te maken in hun schoollokalen. Meelezen met dit avontuur? Kijk dan eens op haar blog.