Over de kunstenaar

Catherine Gathier werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar sinds 1998. Zij schildert met olieverf en acryl in een voornamelijk realistische of figuratieve stijl.

Achtergrond

Als kind was zij altijd al erg geïnteresseerd in het creëren van allerhande zaken. Qua materiaal nog breed, stof, hout, verf of steen; het maken van iets dat er voorheen niet was, het creeren en vervolmaken was iets dat ze heel bevlogen kon doen. Toch vond zij pas na diverse omzwervingen in reizen en banen, na de geboorte van haar oudste in 1990 de rust om zich echt toe te gaan leggen op de beeldende kunst.

Opleiding

Catherine is autodidact in die zin dat zij geen Academie heeft gevolgd. Vanaf eind jaren `80 volgde ze wel vele lessen en cursussen. Eerst bij een plaatselijke vereniging, later meer gericht bij kunstenaars waar zij specifiek iets van wilde leren. Leraren als Hans Leijerzapf, Murielle Schellings, Mieke Schaper en Joke Frima  scherpten haar kennis en kunde. Af en toe leidde haar zoektocht naar de juiste input haar zelfs over de grens. Zij volgde meermaals zomeracademies bij Joke Frima en Ghislaine Segal in Frankrijk.

Technieken

Alhoewel ze alle technieken wel beheerst gaat haar voorkeur uit naar het schilderen met olieverf en acryl. Als realistisch kunstenaar schildert ze het liefst naar de werkelijkheid. Daarbij besteed ze veel aandacht aan het vinden van de juiste compositie, een goede verdeling van contrasten en een harmonisch kleurgebruik.

Catherine Gathier schildert in zowel haar werk in olieverf als in haar acrylschilderijen graag in meerdere lagen. Door deze techniek winnen haar schilderijen aan zeggingskracht en diepte. Subtiele nuances tenslotte, geven haar schilderijen levendigheid en een knappe benadering van de werkelijkheid. Toch zijn haar schilderijen nooit een exacte kopie van wat men ziet, het is geen fotografische weergave. Doordat zij als kunstenaar keuzes maakt in wat ze benadrukt, wat wegvalt en wat terughoudend opgezet wordt, worden haar schilderijen meer dan wat de werkelijkheid of een foto kan zeggen.

Bezigheden

Catherine schildert graag op locatie in de natuur of in haar atelier in Vianen. Daarnaast geeft ze les in diverse schildertechnieken in haar eigen atelier of op locatie. Ze verzorgt af en toe dagworkshops en schilderworkshops voor bedrijven. In de zomer organiseert ze schildervakanties in binnen- en buitenland.

Een aantal malen is zij gevraagd in haar disipline als Beeldend Kunstenaar voor televisie programma`s zoals Verhuisbericht (Peter van de Vorst) en Nederland vertrekt (Sylvana Simons).

Publicaties

Catherine schrijft regelmatig artikelen voor het schildersvaktijdschrift PALET. Daarnaast is haar werk opgenomen in het Jaarboek Kunstenaars van de NABK waarvan zij lid is.

In lokale kranten, maar ook in het regionale AD wordt af en toe over haar werk en exposities geschreven.

Artikelen van Catherine Gathier die eerder verschenen in PALET vindt u hier.

Exposities

Een selectie uit de exposities van de afgelopen periode.

Regelmatig exposeert Catherine haar werk op kunstmarkten of tijdens Kunstroutes in de regio. Haar werk werd daarnaast op diverse locaties geexposeerd, zoals in Galerie het Oude Raadhuis of  Galerie Burgh Haamstede ( Burgh Haamstede); of in restaurants als de Witte Zwaan (de Bilt), de Graaf van Brederode (Vianen), Brasserie Olievier ( Bilthoven) of de Schelphoek (Serooskerke). Daarnaast was zij recentelijk exposant tijdens een groepsexpositie in het PCB ( Vianen) en hing een duo-expositie van haar schilderijen in Het Stedelijk Museum in Vianen.

Momenteel hangen er een aantal schilderijen van haar hand in het Stedelijk Museum in Vianen in een groepsexpositie van een aantal kunstenaars die de afgelopen jaren in het museum hebben geëxposeerd.

overmij

WERK IN OPDRACHT
 
 

Heeft u specifieke wensen en wilt u iets in opdracht laten schilderen? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en/of wilt u eens op het atelier komen kijken? U bent op afspraak altijd welkom. Op deze pagina kunt u zien hoe een schilderij in opdracht tot stand komt. 

Catherine was te gast bij RTV UTRECHT  in de uitzending van het cultuurprogramma Route C! Hier vind u de link (beginnend bij 5.01) naar deze uitzending. De uitzending werd herhaal op vrijdag 9 december bij Omroep MAX, het programma Noord-Oost-Zuid-West.


Elk jaar gaat Catherine weer op pad in Nederland met haar camper Julia, om de mooiste plekjes vast te leggen met potlood en penseel. Meelezen met haar reizen en kijken hoe de schilderijen tot stand komen? Kijk dan eens op haar blog  "Zwerftochten met het penseel".

Ook organiseert zij gezellige en professionele schildervakanties in binnen- en buitenland. Tijdens één van deze reizen kregen we bezoek van Harrie Actie, die dit super leuke filmpje maakte!

 

Voor het komende jaar is Catherine weer op zoek naar een bestemming voor het kunstproject Colors of life . Afgelopen jaren ging zij hiervoor naar Ghana en Colombia, o.a. om samen met de kinderen van Weeshuis Nyamekye een aantal mooie muurschilderingen te maken in hun schoollokalen. Meelezen met dit avontuur? Kijk dan eens op haar blog.