Landschappen

Geinteresseerd in een schilderij of wilt u iets persoonlijk bekijken? 
Neem dan contact op.

 

Als natuurmens is het schilderen van landschap en zeegezichten een grote passie voor Catherine Gathier. Door de jaren heen heeft ze zich in deze tak van de schilderkunst gespecialiseerd. Het landschapschilderen is een catagorie die zich het beste laat vangen als je er middenin zit. Catherine schildert dan ook graag op locatie, waar ze de schetsen en eerste lagen op het doek zet, soms werkt ze de schilderijen "en plein air" uit, maar vaak ook schildert ze verder in haar atelier in Vianen.

Catherine reist graag en heeft ook in het buitenland al vele schilderstukken gerealiseerd, haar schilderijen hangen bijvoorbeeld in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Belgie, en de Verenigde Staten. Toch is het Hollandse landschap voor haar nog steeds uniek en ongeëvenaard als onderwerp. Het soms getemperde Hollandse kleurenpalet met zijn vele subtiele nuances weet zij feilloos te pakken in haar schilderijen.

De landschappen en zeegezichten worden geschilderd op doek of op plaat. Van tijd tot tijd werkt Catherine op watervast materiaal zodat de schilderijen ook buiten opgehangen kunnen worden. Een hele bijzondere toepassing van haar landschappen en zeegezichten is wel in een Trompe `l oeil of muurschildering.

 

Catherine; "Het schilderen van landschap is eigenlijk driedubbel genieten.  Bij het uitzoeken van een mooie locatie, bij het schilderen zelf en ook daarna, als het schilderij af is en aan de muur hangt. Bij het hele proces kom ik tot rust, een mooi landschap verveelt nooit."

 

Haar landschap schilderijen worden zowel in acryl als in olieverf uitgevoerd. Snellere schetsen maakt zij vaak in aquarel.
Elk schildersmedium heeft zijn eigen kwaliteit, maar om de diepte en subtiele kleurnuances van het landschap of zeegezicht te vangen werkt Catherine in beide verfsoorten  graag in meerdere lagen.

Zij maakt meerdere schetsen van de locatie en bepaald aan de hand daarvan de compositie van haar schilderij. Op een gekleurde ondergrond komt een eerste schets, hierna wordt een eerste laag in verdunde verf opgezet. Daaroverheen een  tweede, en zelfs soms een derde laag. Het schilderij krijgt hierdoor een ongeevenaarde diepte.

 

Catherine schildert ook in opdracht. Soms is een bepaalde foto of locatie voor iemand extra dierbaar. Een schilderij van een dergelijke plek is vaak van onschatbare waarde. Nieuwsgierig naar hoe dat in zijn werk gaat? Kijkt u hier voor voorbeelden van dergelijke projecten.

 

 

Catherine was te gast bij RTV UTRECHT  in de uitzending van het cultuurprogramma Route C! Hier vind u de link naar deze uitzending. De uitzending werd herhaal op vrijdag 9 december bij Omroep MAX, het programma Noord-Oost-Zuid-West.


Elk jaar gaat Catherine weer op pad in Nederland met haar camper Julia, om de mooiste plekjes vast te leggen met potlood en penseel. Meelezen met haar reizen en kijken hoe de schilderijen tot stand komen? Kijk dan eens op haar blog  "Zwerftochten met het penseel".

Ook organiseert zij gezellige en professionele schildervakanties in binnen- en buitenland. Tijdens één van deze reizen kregen we bezoek van Harrie Actie, die dit super leuke filmpje maakte!

WERK IN OPDRACHT 

Heeft u specifieke wensen en wilt u iets in opdracht laten schilderen? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en/of wilt u eens op het atelier komen kijken? U bent op afspraak altijd welkom. Mail:catgathier@gmail.com Tel: 06-13236944

Voor het komende jaar is Catherine weer op zoek naar een bestemming voor het kunstproject Colors of life . Afgelopen jaren ging zij hiervoor naar Ghana en Colombia, o.a. om samen met de kinderen van Weeshuis Nyamekye een aantal mooie muurschilderingen te maken in hun schoollokalen. Meelezen met dit avontuur? Kijk dan eens op haar blog.