Paprika`s schilderen in aquarel met Catherine Gathier

Aquarel technieken, hoe schilder je schaduwen?

paprikas aquarel af catherine gathier

Zonnige paprika`s schilderen in aquarel

Voorjaar, de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Heerlijk om dat licht te vangen in een schilderij.  Daarmee loop je echter ook tegen een lastig probleem aan. Hoe schilder je een geloofwaardige schaduw?

Vaak worden schaduwen geschilderd als donkere vlekken. Dof en zonder enige kleur- en toon nuances, maar schaduwen zijn transparant. De ondergrond blijft onder de schaduw te zien. Dit effect kun je bereiken door de schaduwen later toe te voegen met een transparante laag verf, een glacis. De kleur van de schaduw is niet zwart of grijs, maar wordt bepaald door de kleur van het voorwerp, de omgeving, de kleur van het licht en de kleur van de ondergrond die beschaduwd wordt.

Daarnaast bevat een schaduw soms een spoortje van de complementaire kleur van het onderwerp. In het geval van de rode paprika`s kan de schaduw op de theedoek dus zelfs een beetje groen weerkaatsen!

Met deze kennis in mijn achterhoofd, waag ik me aan een paar prachtige paprika`s op een blauw geruite theedoek.

Stap 1:

Van een kartonnen doos maak ik een lichtkast. Door een spotje aan één kant te zetten krijgen de paprika`s mooie schaduwen. Omdat de theedoek veel details bevat, teken ik de voorstelling eerst op tekenpapier en zet ik deze  daarna over op mijn aquarelpapier. Hierdoor hoef je op het aquarelpapier zelf niet zoveel te gummen en corrigeren, met het risico dat het papier beschadigd.

Ik wil af en toe nat in nat kunnen werken, waarbij ik de kleuren in elkaar laat lopen. In een paletje meng ik alvast de kleurenmengsels die ik nodig denk te hebben, zodat ik al schilderend niet hoef te "zoeken" naar kleuren (fig. 1).

Stap 2:

Ik maak de paprika`s eerst vochtig met een penseel , hierna vul ik ze nat in nat in met cadmiumgeel, cadmiumrood en een mengsel van karmijn, ultramarijn en gebrande sienna. Door de contrasten wat te overdrijven, krijgt de paprika meer vorm. Ook de steeltjes krijgen een eerste laagje (fig. 2).

Stap 3

De theedoek krijgt drie lagen verf. Ik maak de theedoek eerst nat met een schone penseel en schilder dan de hele doek in een eerste laag verdund blauw. De witte lijntjes neem ik wat terug met een bijna droge penseel. Na droging breng ik een tweede laag blauw aan, waarbij ik de witte horizontale strepen van de theedoek uitspaar. Nadat deze laag droog is schilder ik de donkerdere vakjes tussen de strepen met een rechthoekig penseel met een derde laagje verf (fig. 3 en 4).

Stap 4

Nu de paprika`s nog wat meer vorm geven. De donkerste stukjes van de paprika`s geef ik nog een extra laagje verf, met het donkerste mengsel uit stap 2. Ik verzacht de randen van de schaduwkant van de paprika met een vochtig penseel.

Stap 5

Nu breng ik de schaduwen onder de paprika`s aan. Hiervoor maak ik mengsel van ultramarijn en wat karmijn. Dit breng ik trefzeker aan, als je te lang blijft strijken lost het onderste mengsel op en wordt alles weer één kleur. Ik maak de ruimte direct onder de paprika`s nog iets donkerder. Als dit droog is breng ik over de schaduw nog wat waterig groen aan (fig. 5).

Zonnig paprika`s zijn het resultaat!

Elk jaar gaat Catherine weer op pad in Nederland met haar camper Julia, om de mooiste plekjes vast te leggen met potlood en penseel. Meelezen met haar reizen en kijken hoe de schilderijen tot stand komen? Kijk dan eens op haar blog  "Zwerftochten met het penseel".

 

Ook organiseert zij gezellige en professionele schildervakanties in binnen- en buitenland. Tijdens één van deze reizen kregen we bezoek van Harrie Actie, die dit super leuke filmpje maakte!


WERK IN OPDRACHT.

Heeft u specifieke wensen en wilt u iets in opdracht laten schilderen? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en/of wilt u eens op het atelier komen kijken? U bent op afspraak altijd welkom. Mail: info@catherinegathier.nl Tel: 06-13236944

 

 

Voor het komende jaar is Catherine weer op zoek naar een bestemming voor het kunstproject Colors of life . Afgelopen jaren ging zij hiervoor naar Ghana en Colombia, o.a. om samen met de kinderen van Weeshuis Nyamekye een aantal mooie muurschilderingen te maken in hun schoollokalen. Meelezen met dit avontuur? Kijk dan eens op haar blog.